Tuinlantaarns

tuinlantaarnsNaast sfeerlichting is het belangrijk dat je tuin zichtbaar is. Een zichtbare tuin is niet alleen voor jezelf prettig, maar kan inbrekers voorkomen. Bij het maken van je lichtplan is het verstandig om rekening te houden met extra lichtpunten om je tuin zichtbaar te maken voor potentiële inbrekers. Kijk goed wat de stralingshoek is van de lamp en hoeveel licht dit ongeveer geeft. Tuinlantaarns zijn vaak de beste oplossing voor het verlichten van je achtertuin. Je kan de lantaarns gebruiken om grote oppervlakte te verlichten. Als je van plan bent om de tuin met tuinlantaarns te verlichten dan heb je een ruime keuze uit meerdere lampen.

Van modern tot klassiek

Tuinlantaarns zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Je kan kiezen voor strakke moderne lantaarns gemaakt van RVS tot klassieke lantaarns van zwart kunststof. Voor iedere stijl is er wel een tuinlantaarn gemaakt. Een nieuwe trend die we bijvoorbeeld veel zien is een tuinlamp gemaakt van koper. De lamp is niet echt koper want dit zou groen verkleuren, maar gemaakt van RVS. Dankzij een speciale coating van koper krijgt je lamp de rosé kleur die erbij hoort. Je hebt zo een industriële lamp in je achtertuin. Dit is één van de vele mogelijkheden met een lantaarn voor in de achtertuin. Bepaal voor jezelf wat voor een soort stijl je zoekt en zoek hierbij een bijpassende lamp. Vaak zijn de lampen verkrijgbaar als een serie met o.a. wandlampen en spots. Je hebt zo alle lampen in dezelfde stijl.

Laag of hoog

Bij een lantaarn denk je al snel aan een lamp van twee meter hoog voor in de achtertuin. Natuurlijk bestaan er ook hoge lantaarns voor in de tuin. Maar je hebt nog altijd de keuze tussen laag en hoog. Er zijn ook kleine modellen van slechts 30 tot 40 cm hoog. Je kan zo ook nog variëren met meerdere maten. Op deze manier krijg je een speels effect met licht in de tuin. Teken dit gerust eens uit in je lichtplan.

LED of halogeen verlichting

Je hebt een leuk model uitgekozen en nu is het nog de vraag welk type verlichting je wil. Je kan tegenwoordig kiezen uit LED of Halogeen voor in de achtertuin. Bij LED krijg je een duurzame lamp met minimaal 50.000 branduren. Als je kiest voor Halogeen dan is de verlichting een stuk minder duurzaam te noemen. Met geluk gaat de lamp 10.000 branduren mee. Naast de korte levensduur verbruikt de lamp veel meer stroom. Het enige voordeel aan Halogeen is de aanschafprijs die lager ligt dan bij LED. Maar dit verschil verdien je al snel weer terug door de langere levensduur en het stroomverbruik.

Van welk materiaal is de lantaarn gemaakt?

buitenlantaarnHet materiaal van het armatuur verschilt per model. De goedkopere lampen zijn vaak gemaakt van zwart kunststof. Dit is degelijk en kan tegen de verschillende weersomstandigheden. Het enige nadeel is dat het sneller kapot gaat door bijvoorbeeld een bal. Een alternatief is RVS dit heeft vaak een moderne uitstraling en is degelijker. De lampen worden dan gemaakt van roestvrij staal en doorstaan alle weersomstandigheden. RVS lampen kunnen modern vormgegeven, maar er bestaan ook klassieke lantaarns gemaakt uit RVS.

Voltage van de lampen

Er zijn twee soorten voltages waar de tuinverlichting op kan branden. Je kan vaak kiezen tussen 12 volt of 220 volt. Qua veiligheid is het slimmer om te kiezen voor 12 volt. Als er kortsluiting ontstaat staat niet direct de tuin in de brand. Nog een voordeel is dat ongelukjes minder groot uitpakken met 12 volt. Een ander voordeel is dat het systeem van 12 volt werkt op basis van plug & play. Je hoeft dus niet meer een dure grondkabel in te graven iets wat bij 220 volt wel noodzakelijk is. Kortom mocht je de keuze hebben dan is het advies altijd om voor 12 volt te kiezen.