Onderwater verlichting

onderwater verlichtingJe hebt een prachtige vijver in de tuin. Het liefste geniet je hier de hele dag van. Er is alleen één probleem namelijk dat je er niets van ziet overdag. Een manier om de vijver toch mooi uit te lichten is door onderwater verlichting te plaatsen. Je plaatst dan op de bodem of aan de zijkanten van de vijver lampen. Dankzij deze lampen kan je de vijver ook in de avond zien en zie je de vissen rondzwemmen. Alleen als je in de vijver lampen gaat plaatsen moeten ze natuurlijk wel voldoen aan een aantal strenge eisen. Wij geven je een paar tips waar je op moet letten als je nieuwe lampen voor in de vijver gaat aanschaffen.

De IP waarde van de lamp

Normaal gesproken is een buitenlamp met een IP waarde van 44 ruim voldoende. Dit ligt natuurlijk heel anders als je de lamp echt onderwater gaat plaatsen. Bij een IP waarde van 44 is de lamp spatwater dicht. Onderwater is dus niet mogelijk dan zal het water uiteindelijk bij de stroom terecht komen. Vanzelfsprekend krijg je dan kortsluiting en zijn de gevolgen voor je vissen groot. Je moet voor de vijver minimaal een lamp hebben met een IP waarde van 67. Bij een IP waarde van 67 is je lamp stof en waterdicht. Je kan de spot gewoon in de vijver plaatsen zonder dat er iets mis mag gaan.

Hoe diep mag je de lamp plaatsen?

onderwater lampLampen die waterdicht zijn hebben wel een maximale diepte waarop ze nog steeds waterdicht zijn. Als je dieper in het water gaat kan de druk op de lamp toenemen. Het gevolg kan zijn dat de lamp kapot springt. Het is dus handig dat je weet hoe diep je vijver is. Of als je vijver te diep is dat je de lamp niet te laag plaatst. De meeste lampen hebben een maximale diepte van een halve meter. Uiteraard zijn er ook lampen die je dieper kan plaatsen bijvoorbeeld op 1 of 2 meter. Let hier goed op als je een spot gaat uitzoeken die je op de bodem van de vijver wil plaatsen.

Kies altijd voor 12 volt

water verlichtingOndanks dat het niet verstandig is kan je bij vijververlichting nog steeds kiezen voor 220 volt. Bij 220 volt moet er in de vijver een grote grondkabel komen te liggen. Dit is vaak lastig wegwerken in een vijver vooral als deze al in werking is. Daar komt nog eens bij dat er grote problemen met de kabel kunnen ontstaan door kortsluiting. Als er kortsluiting in combinatie met water ontstaat kan de vijver compleet onder stroom komen te staan. De vissen overleven dit niet en je kan zelf ook een flinke schrok krijgen als je in de buurt komt. Kies daarom altijd voor 12 volt. Dit is eenvoudiger aan te sluiten op basis van plug & play en je richt er minder schade mee aan bij kortsluiting.

Led of Halogeen?

Als je nieuwe spots in de vijver plaatst kan je kiezen tussen LED of Halogeen. LED zal uiteindelijk het meeste geld gaan besparen. De lamp heeft een veel langere levensduur en verbruikt minder stroom. Je hebt ook een minder hoog wattage nodig voor een flinke lichtstraal. Je kan zo met minder lampen en stroomverbruik de complete vijver verlichten. Steeds meer spots zijn dan ook voorzien van LED lampen. Toch zit er ook een voordeel aan halogeen. De lamp is namelijk goedkoper in aanschaf. Je kan zo flink wat geld besparen op je nieuwe lamp. Het enige nadeel is dat je de lamp soms al na 1 jaar mag vervangen vanwege de korte levensduur. Kortom je kan LED veel sneller terugverdienen en het is de moeite waard om dit te overwegen voor in de vijver.