RVS buitenlampen

rvs buitenlampenDe RVS buitenlampen vallen meestal onder de categorie moderne tuinverlichting. RVS geeft een metalen uitstraling en past perfect bij de modern ingerichte tuin. Eén van de vele grote voordelen is dat RVS stevig is. Het is metaal en kan tegen een stootje. Als de buurjongen per ongeluk de bal over de schutting trapt tegen je lantaarn aan dan is deze niet meteen kapot. Bij kunststof gebeurd dit helaas vaak wel. Nog een voordeel is dat RVS tegenwoordig in verschillende stijlen verkrijgbaar is. Je kan kiezen voor geborsteld, strak of gecoat RVS. Zo heeft de lamp telkens weer een andere uitstraling met hetzelfde materiaal. Toch wordt er meestal alleen bij moderne tuinverlichting gekozen voor RVS.

Wattage van de lamp

Ondanks dat je kiest voor RVS als materiaal kan je nog wel te maken krijgen met verschillende wattages. De meeste buitenverlichting komt in 12 volt of 220 volt. Het nadeel van 220 volt is dat je vaak een elektricien nodig hebt voor de aansluiting van je nieuwe tuinlampen. Er moet bijvoorbeeld een kabel een paar meter diep de grond in. Je moet het graafwerk vaak al laten uitrichten voordat de nieuwe tuin wordt aangelegd. Daarnaast is er nog de 12 volt kabel. Dit is een kleine kabel die eventueel onder de bosjes verstopt kan worden. De kabels komen samen bij één centraal punt en kunnen vervolgens aangesloten worden op een stopcontact. Het voordeel van 12 volt is dat er minder snel ongelukken mee gebeuren. Als er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaat bij 220 volt dan kan er brand ontstaan. Als er een fout in de bekabeling zit kan dit zelfs voor gevaar zorgen voor de kinderen en huisdieren. Dit is dus een afweging die je moet maken als je een lamp op 220 volt overweegt.

Check de IP waarde

RVS buitenverlichtingAls je nieuwe buitenlampen gaat aanschaffen is het slim om de IP waarde even in de gaten te houden. De IP waarde geeft aan of de lamp wel waterdicht is. Voor buitenlampen moet deze waarde minimaal IP 44 zijn. De lamp is dan spatwaterdicht. Vind je dit nog iets te gevaarlijk als buitenverlichting? Dit snappen we heel goed. Je kan dan overwegen om de lamp volledig waterdicht te bestellen. Toch zou IP44 voldoende moeten zijn als je de lamp goed monteert. Als de lamp volledig onderwater staat gedurende de hele dag dan zouden we wel een hogere IP waarde adviseren. Dit is anders niet nodig.

Voordelen van het gebruik van RVS

Aan het gebruik van RVS als materiaal voor je buitenlampen zitten natuurlijk een aantal voordelen. Eén van de voordelen is de stevigheid. Metaal krijg je niet snel kapot en kan echt tegen een stootje. Dit is wel zo prettig als je kinderen en huisdieren in de tuin lopen. Nog een voordeel is dat het ondanks de stevigheid van metaal niet roest. Het maakt dus echt niet uit of er sneeuw op je lamp ligt of dat het de hele dag regent. Je lamp blijft er mooi uitzien. Een extra bijkomstigheid is dat RVS een moderne uitstraling heeft. Dit past natuurlijk perfect in de moderne tuin.

Maak een lichtplan

RVS tuinlampenVoordat je definitief lampen besteld is het slim om een lichtplan te maken. Welke plekken in de tuin wil je uitlichten? Waar wil je extra sfeer aanbrengen? Vervolgens kan je deze plekken invullen met RVS verlichting in de tuin. Denk ook goed na over het wattage. Als je toch voor 220 volt kiest is het slim om voor het aanleggen van de tuin de tuinverlichting te laten aanleggen. Denk dus goed na over het lichtplan voordat je definitief een tuin laat aanleggen. Als je voor 12 volt of zonne-energie kiest dan kan je altijd achteraf nog lampen bijplaatsen. Dit is dus iets om over na te denken als je een lichtplan maakt voor je eigen achtertuin.