Moderne buitenverlichting

moderne buitenverlichtingIn een strakke moderne tuin past natuurlijk geen klassieke straatlantaarn thuis. Hierbij horen ook strakke lantaarns die aansluiten bij je tegels en stijl. Gelukkig is er ook genoeg te kiezen voor de moderne tuin. De moderne buitenverlichting is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Je kan kiezen voor moderne grondspots tot strakke lantaarns om in de tuin te plaatsen. Het plaatsen van tuinverlichting is net zo belangrijk als nieuwe tuintegels. Door je tuin uit te lichten kan je niet alleen langer buiten zitten, maar voorkom je dat inbrekers de tuin gebruiken als schuilplek. Door verlichting aan te brengen is de kans op een inbraak een stuk kleiner dan in een tuin zonder verlichting. Dit is dus naast sfeer een belangrijke reden om te investeren in buitenverlichting.

Veilig wandelen over je wandelpad

S’avonds nog even naar de schuur om iets eruit te pakken. Of via het tuinpad je huis betreden het zijn allemaal redenen om wat extra licht bij te gebruiken. Door je wandelpad uit te lichten zorg je ervoor dat je meer zicht hebt. Het is zo een stuk veiliger om een wandeling te maken in de tuin. Eventueel kan je er een sensor tussen zetten. Een sensor zorgt ervoor dat het licht automatisch aan en uitgaat zodra het donker begint te worden.

LED of Halogeen?

Je snapt de noodzaak van een lamp alleen nu moet je nog gaan nadenken over het soort lamp. De moderne buitenverlichting wordt meestal onderverdeeld in LED of Halogeen. LED is eigenlijk de nieuwe moderne lamp. De lamp staat bekend om laag stroomverbruik en dat de lamp kan draaien op een laag voltage. Je bespaart op jaarbasis flink wat geld met een LED lamp. Daar komt nog eens bij dat de lamp al snel drie tot vier keer langer meegaat dan Halogeen. Het nadeel is dat het een stuk duurder is qua aanschaf. Dit verschil verdien je in een paar jaar tijd al wel terug vanwege de lange levensduur en het lage stroomverbruik.

Van welk materiaal is de lamp gemaakt?

Bij moderne tuinlampen kan je kiezen uit verschillende materialen waaruit de verlichting gemaakt is. De meest gekozen materialen zijn kunststof en RVS. Kunststof is degelijk en ziet er goed uit in de tuin. Het is een stuk goedkoper dan RVS. Het enige nadeel is dat het minder stevig is. Als één van je kinderen tijdens het spelen met de bal in de tuin tegen de lamp aantrapt gaat kunststof al snel kapot. Bij RVS heb je dit probleem niet. Het is roestvrij staal en kan geborsteld een moderne vorm krijgen. Het metaal gaat niet roesten en kan tegen een stootje. Het enige nadeel is dat je vaak meer geld kwijt bent voor een nieuwe lamp.

Welk soort lamp plaats je in de tuin?

Tuinlampen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Je kan kiezen voor grondspots, maar ook voor lantaarns of hangende lampen. Het is voor jezelf handig om een lichtplan te maken. Waar wil je precies een lamp gaan plaatsen? Als je kiest voor tuinverlichting met een kabel in de grond dan is het belangrijk om dit plan te maken voor je nieuwe tuin wordt aangelegd. De nieuwe kabels moeten namelijk ingegraven worden voor de lampen geplaatst worden. Bedenk dus ook voor jezelf hoeveel licht je nodig hebt om de tuin mooi uit te lichten. Door voor verschillende lampen te kiezen kan je er een compleet plaatje van maken. Naast het soort lamp is het slim om na te denken over het voltage. Je kan kiezen voor 12 volt of voor de klassieke 220 volt. Qua veiligheid is het slimmer om voor 12 volt te kiezen je hoeft dan ook geen diepe kabel in de tuin te graven. De mogelijkheden zijn zoals je leest bijna oneindig met nieuwe lampen in je tuin.