Klassieke buitenverlichting

klassieke buitenverlichtingJe kan buitenverlichting in verschillende stijlen bestellen. Het soort stijl dat je aanspreekt is heel persoonlijk. Als je het nostalgische gevoel weer terug wil brengen in de achtertuin kan je kiezen voor klassieke buitenverlichting. De klassieke tuinlantaarn is één van de meest gekozen buitenverlichting. Bij klassieke lantaarns kan je terugdenken aan de oude films in Dickens stijl. Het geeft een bepaalde sfeer mee die je in je tuin kan gebruiken. Vooral als je een klassieke inrichting hebt kan het ontzettend leuk staan. Bij een moderne inrichting kan je beter voor moderne buitenverlichting kiezen. Het ligt dus aan de stijl van de tuin welke verlichting er het beste bij past.

Zonne-energie of kabel?

Klassieke tuinverlichting is tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende soorten. Je kan kiezen voor verlichting op zonne-energie of verlichting met een kabel. De kabel is vaak nog op 220 volt. Het nadeel hiervan is dat je deze vrij diep moet ingraven en door een elektricien moet laten aansluiten. Nog een nadeel is dat eventuele kortsluiting voor gevaar kan zorgen. De tuin kan bijvoorbeeld “onder stroom” gezet worden. Een alternatief voor minder ongelukken is 12 volt. Je kan deze kabel gewoon op het stopcontact aansluiten en je hoeft hem minder diep te graven. Als er kortsluiting ontstaat is er ook minder schade. Nog een alternatief is zonne-energie. Hierbij hoef je helemaal geen kabels meer in te graven. Zelfs klassieke lampen zijn verkrijgbaar op zonne-energie.

Voltage van de buitenlampen

Zoals we hierboven het er al overhadden kan je kiezen voor verschillende voltages. Er zijn buitenlampen die op 220 volt aangesloten moeten worden, maar ook 12 volt. De kans op ongelukken is bij 12 volt een stuk kleiner. Kinderen en huisdieren lopen zo geen gevaar tijdens het buitenspelen. Als er bij 230 volt kortsluiting optreed ontstaat er direct brand. Een fout in de bekabeling kan er zelfs voor zorgen dat er stroom gaat lekken. Het gevolg is dat kinderen tijdens het buitenspelen onder stroom komen te staan. Ons advies is daarom om alles veilig aan te laten leggen door een ervaren elektricien of voor de zekerheid te kiezen voor 12 volt.

Plug & Play met 12 volt

kabel buitenlampEén van de voordelen van een 12 volt lamp is dat deze werkt op basis van plug & play. Het enige wat je hoeft te doen is de stekker in een kastje en deze aansluiten op een buiten stopcontact. De lampen beginnen direct te branden. Eventueel kan je een tijdschakelaar tussen het stopcontact zetten en ervoor zorgen dat de lampen aangaan wanneer jij dit wil. Bijvoorbeeld als het buiten donker begint te worden in de wintermaanden. Je hoeft zo niet steeds zelf de lampen aan te doen.

Klassieke lampen met LED of halogeen?

Je kan zelfs bij klassieke lampen kiezen tussen LED of halogeen. Bij LED denken we al snel aan het kille blauwe licht. Dit hoeft echt al lang niet meer. De lampen zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in warm wit licht. Het grote verschil is dat LED een veel langere levensduur heeft en minder stroom verbruikt. LED kan ook prima draaien op 12 volt en nog steeds veel licht geven. Het is dus goed om na te denken over het soort lamp dat je erin wilt hebben. Ga er wel vanuit dat LED een stuk duurder is in aanschaf dan halogeen. Dit verschil verdien je uiteindelijk terug door de langere levensduur en het lagere stroomverbruik.

Kies jouw nieuwe buitenlamp uit

Zelfs als je kiest voor klassieke buitenverlichting valt er genoeg te kiezen. Je kan kiezen voor een lamp in Dickens stijl of een oud Hollandse lamp gemaakt uit RVS. Naast het materiaalsoort kan je voor verschillende stijlen kiezen en het soort lamp dat erin zit. Als je dit voor jezelf allemaal uitgekozen hebt kan je een bestelling plaatsen in de shop.