Koperen tuinverlichting

koperen buitenlampenKoper is weer helemaal terug in onze achtertuin. Met een koperen buitenlamp creëer je eenvoudig een nostalgisch gevoel in je eigen tuin. Binnen de collectie komen de ouderwetse industriële hanglampen weer helemaal terug in onze achtertuin. Zelfs in de moderne tuin lijken de klassieke lampen leuk af te steken. Het past een beetje bij de industriële stijl die weer helemaal terug van weggeweest is. De afstekende koperen kleur steekt leuk af bij de grijze tuintegels die we uitzoeken. Het aanbod in koperen tuinverlichting groeit dan ook met de dag op het internet. Steeds meer leveranciers bieden ook koper aan voor in hun eigen tuin.

Het materiaal waaruit de lamp gemaakt is

Het nadeel van koper is dat het vaak door aantasting groen verkleurd. Terwijl je juist de rosé kleur mooi vind om te gebruiken. Als je koper buiten gaat plaatsen dan zal er al snel erosie ontstaan. Daarom zijn de meeste buitenlampen officieel helemaal niet gemaakt van koper. De lampen worden gemaakt van RVS en dankzij een speciale coating worden de lampen rosé gespoten. De uitstraling ziet er hetzelfde uit alleen de kap is roestbestendig en kan tegen een stootje. Ondanks dat de lamp wordt blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden zal deze niet gaan roesten of aangetast worden. Mocht je koper in je tuin willen gebruiken let dan altijd goed op het materiaal waaruit de lamp gemaakt wordt. Ons advies is om altijd voor de RVS variant te kiezen. De meeste buitenlampen zijn dan ook van RVS gemaakt.

Voltage van de buitenverlichting

koperen tuinverlichtingNaast het materiaal kan je kiezen uit verschillende voltages. Je kan kiezen tussen 12 volt of 220 volt. 220 volt is de ouderwetse manier waarbij er een dikke grondkabel een stuk de grond in mag. Het nadeel is dat je dan niet snel meer een lamp kan bijplaatsen. Je kan de verlichting alleen vooraf bepalen voordat de tuin wordt aangepakt. Nog een nadeel is dat een ongelukje direct groot uitpakt. Als er kortsluiting ontstaat kan de tuin in de brand vliegen. Of een deel van de tuin kan onder stroom komen te staan. Als vervolgens een kindje de tuin ingaat om te spelen dan kan dit levensgevaarlijk zijn. Dit soort nadelen heb je niet met 12 volt. De schade is bij kortsluiting vrij klein en vaak doet alleen de lamp zelf het niet. Nog een voordeel is dat je geen dikke kabel hoeft in te graven of een elektricien hoeft in te huren. De meeste lampen werken op basis van plug & play en zijn zo aangesloten.

Kies je voor LED of toch Halogeen?

Zelfs bij koperen tuinverlichting kan je kiezen tussen LED of Halogeen. LED is veel duurzamer om te gebruiken. De lamp gaat gemiddeld wel 50.000 branduren mee terwijl Halogeen soms al bij 10.000 branduren ermee stopt. Naast de langere levensduur verbruikt LED minder stroom. Dit merk je als je de stroomrekening binnenkrijgt. Je kan dus flink wat besparen. Het enige nadeel is wel dat je meer kwijt bent als je LED lampen wil. Maar die investering verdien je vaak al binnen een paar jaar terug. Een nadeel vinden sommige aan LED het blauwe licht. Gelukkig is dit meer iets van vroeger en kan je nu ook voor warm witlicht kiezen.

Plaats nieuwe lampen met een sensor

koperen buitenverlichtingJe bent eruit dat het koperen tuinlampen gaan worden. Alleen nu wil je nog dat ze automatisch aangaan in het donker. Of als je het pad gaat verlichten wil je dat de lamp aangaat als iemand op het pad loopt. Het is tegenwoordig mogelijk om je lampen met een ingebouwde sensor te bestellen. Vooral wandlampen zijn verkrijgbaar met een bewegingssensor. Je bespaart zo ook flink wat stroom omdat de lamp niet constant brand. Nog een voordeel is dat de lamp inbrekers kan afschrikken. Als ze bij het betreden van je land direct in de spotlights gezet worden denken ze wel een keer na. Het is dus het overwegen waard om er direct een sensor bij te nemen.